Een levensverhaal over durf, doorzettingsvermogen en kracht…

‘’Voor mijn ouders was het een dag met een zwarte rand: de geboorte van hun eerste kind. Hun hele leven zouden zij zich deze dag herinneren als een traumatische’’.

Zo begint ‘’Verdrongen, verwerkt, versterkt.  Mijn worsteling met een hazenlip’’. Hierin beschrijft Jantina van Rossum met oog voor detail de gevolgen van haar hazenlip in de verschillende fasen van haar leven. Het gaat over de worsteling van haar ouders, haar eerste operatie – onverdoofd – als ze zes maanden oud is, het gevoel anders te zijn, de ontkenning, de angst, het verdriet en soms de wens nooit geboren te zijn. Ze ontdekt dat het oorlogsverleden van haar vader invloed heeft op haar eigen trauma en weet ook dit te verwerken. Haar zoektocht eindigt met een gevoel van bevrijding; de trauma’s zijn verwerkt.

‘’Ik kan, na 60 woelige jaren, oprecht zeggen dat ik blij ben met mezelf, met  wie ik geworden ben, ondanks of misschien wel dankzij de trauma’s in mijn leven’’.

Haar schisis beïnvloedde haar leven én dat van haar ouders. Ze onderging talloze operaties en behandelingen rond kaak, gebit, keel, neus, spraak en gehoor. Daarnaast kampte ze lang met de psychische gevolgen: gevoelens van uitsluiting en anders zijn, het gebrek aan emotionele ondersteuning, schuldgevoel en depressie.

Verdrongen, verwerkt, versterkt.
Mijn worsteling met een hazenlip

Jantina van Rossum
Prijs: € 19,95

Eerste druk, januari 2019
Illustrator/vormgeving: Diane Fossen
Eindredactie: Martine Werners
Drukker: Multicopy The Communication Company
Uitgever: Jantina van Rossum
ISBN 978-90-9031305-4

Jantina van Rossum werd in 1956 geboren met een hazenlip (schisis). Ze studeerde Economie in Groningen en werkte als manager voor diverse organisaties.  Sinds 2006 ondersteunt zij  vanuit haar bedrijf iConAct het kwaliteitsmanagement van zorg- en welzijnsorganisaties.

Jantina  van Rossum woont in Haarlem, samen met haar partner Gerphil Kerkhof.

Film over het boek

De film duurt 12 minuten

Film boekpresentatie en respons van lezers

Bestellen van het boek ‘Verdrongen, verwerkt, versterkt’

Vul alsjeblieft alle velden in!

Verzendcode:

captcha

Neem hieronder de letters/cijfers over:

Graag ontvang ik jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

antwoorden